onsdag 24 mars 2010

Fruängen och Västertorp

Den 2 februari 2010

Vi hade kommit till knutpunkt Liljeholmen, och det var dags att "back-tracka" söderut, till det kortare sidospåret av Röda Linjen. Ändstationen av denna är Fruängen och denna vinterkväll skulle tillbringas kring denna förort och relativt närliggande Västertorp.


Fruängens tunnelbanestation öppnades 1964. Området är inte en del av miljonprogrammet men har en hel del höghus av liknande stil. Centrumet består av ett torg med gångar, och inger en viss känsla av öppenhet.


Efter att ha spatserat runt lite kring centrumet besökte vi Fruängsskolans skolgård. Detta kändes ganska intetsägande men bringade tillbaka vissa minnen från ungdomen då jag besökt den några gånger tidigare.

Fotbollsplanen korsades och vi gick upp längs områdena söder om centrumet. Där syntes en pizzeria, vilken varit omsusad i medierna på grund av att en bordell en gång drevs i dess källare som våldsamt splittrades vid en polisräd.

Sedan bar det av mot bilen, som tog oss till Västertorp. Här möts man i centrumet av ett rejält betonghus som inte riktigt smälter in bland centrumets övriga fyravåningsbostäder.

Västertorp är ett äldre område än Fruängen och det grundades redan på 40-talet. Det finns ett tjugotal statyer i området, samtliga uppförda 1955, och ett relativt stort parkområde. Vi promenerade igenom detta område där lekparken Lugnet tar upp en stor del. Rasca passade på att åka pulka.


När man passerat Lugnet kommer man till den nedre ingången av Hägerstensåsens tunnelbanestation. Här finns en mindre matvarubutik och en restaurang. Efter detta stöter man på Västertorps badhus, där det finns märkliga statyer av kända personer och gudar utanför entrén.

Därefter var det inte så mycket kvar av kvällens safari. Vi gick tillbaka till bilen via tunnelbanerälsen söderut och det var dags att bege sig hemåt. Nästa stopp: Hägerstensåsen.

lördag 20 mars 2010

Örnsberg och Aspudden



Gnista -
från Vinterviken
ett skalv