söndag 30 oktober 2011

Rådhuset och Kungsträdgården

Det är en tryckande skön sommardag, och safarin tågar vidare till Rådhuset, som är en station i västra ändan av Stockholms innerstad. Namnet kommer ifrån att den ligger nära just Rådhuset, byggt i stilig nationalromantisk stil 1915, och som sedan 1971 huserar Stockholms tingsrätt. Strax bredvid en av uppgångarna ligger även polisens passexpedition och här har många stockholmare spenderat frustrerande timmar i kö innan semestertider.


Efter att ha druckit en bärs och sänkt några äckliga dessertdumplings på en asiatisk krog i själva Rådhusets skugga, alltså på Scheelegatan, var det dags att gå över Kungsbron och gå förbi Sergelstorg för att möta linjens sista stopp, Kungsträdgården, vars station öppnades på det sena 70-talet.  Här var en thailändsk festival i full gång och varsitt platsglas Singha (thailändsk öl) slank ner. För att vara en lager var det en friskt smakande positiv överraskning.



Precis som namnet antyder är detta en trädgård. På senvåren brukar de många sakuraträd som är planterade i trädgården ställa till med en färgsprakande show när de blommar ut. Platsens närhet till T-centralen och alla kringvarande attraktioner gör att det är en mycket populär mötesplats närhelst på dygnet. Inte minst anordnas här ofta konserter och andra tillställningar på den utomhusscen som finns på plats.

Efter att ha tröttnat på de ostiga thailändska band som uppträdde på scenen gick vi vidare till Karl XII:s torg, vilket på sätt och vis är en del av Kungsträdgården. Det har fått sitt namn av att en byst utav denna nationalistiska krigarkung är uppförd här. Han pekar passande nog mot fienden i öst.


Här skålade vi för avslutandet utav den blåa linjen genom att halsa en mycket dyr flaska bubbel. Nästa stopp - Hässelby strand.




tisdag 25 oktober 2011

Stadshagen och Fridhemsplan

En solig sommarhelg tog vi oss an en större expedition för att slutföra den blå linjen. De två första stationerna i expeditionen var Stadshagen och Fridhemsplan.

Stadshagen ligger på nordvästra Kungsholmen och var länge just "Stadens hage", med hagar och bondgårdar. Här finns idag bl.a. S:t Görans sjukhus, invigt 1888.

Vi inledde med en rundvandring kring en av tunnelbaneuppgångarna. Senare rörde vi oss mot fotbollsplanen som finns i området. Slutligen gick vi förbi sjukhuset och vidare mot Fridhemsplan.

Fridhemsplan fick sitt namn 1935. Det tillhör stadsdelarna Kungsholmen och Marieberg och ligger vid korsningen Fridhemsgatan/Drottningholmsvägen. Det är känt för sina många billiga ölställen, även kallade sunkhak.


Vi satte oss på terrassen på Nivå 22 och sipprade på varsin Norrlands Guld i solskenet medan vi laddade upp för de två nästföljande stationer vi skulle hinna med samma dag...