fredag 27 januari 2012

Johannelund och Vällingby

Sent i Augusti 2011, strax innan Mayaindianernas förutspådda undergång utav hela världsaltet, var det dags att utforska två utmärkta stationer längs den västra änden utav Gröna linjen, nämligen Johannelund och Vällingby.


Stationen invigdes 1958, och var tänkt att vara ett inträde till stadsdelen Vinsta.

Efter att ha vandrat en stund kring stationens sparsamma omgivningar, var det dags att tillaga en middag över ett Mini Trangia T-28 bestående utav nudlar och tonfisk. Regnet tilltog ganska snart och det blev aktuellt att söka skydd under en gran.

När regnet avtagit blev det dags att gå emot industriområdet mellan Johannelund och Vällingby. Dessvärre bjöd detta på milt upphetsande överraskningar utöver den parkering mellan områdena som är ämnad för storshoppare i de lokala jättebutikerna.


Själva bostadsområdet Vällingby, när det inträddes, upplevdes utav Safarideltagarna vara utav förvånansvärt angenäm stil. Det var gott med grönområden, och höghusen syntes i klassisk stil. Varför byggs inte samtliga förortsområden likt detta, frågade vi oss.



Vällingby i sig var också en relativt positiv upplevelse. Området planerades och byggdes i början utav 1950-talet som en plats där människor skulle kunna arbeta och bo utan att förflytta sig nämnvärt. Det är tveksamt huruvida stadsdelen någonsin uppfyllt detta syfte, men det fanns åtminstone krogar där man kunde ta sig en öl.



Med denna underbara vy var safarin avslutad. Nästa stopp - Råcksta.