fredag 28 september 2012

Tallkrogen och Skogskyrkogården

Namnet Tallkrogen kommer från en krog som fanns redan på 1600-talet. Stadsdelen Tallkrogen bildades 1934 och har idag knappt 4000 invånare. Området har runt 1000 småhus men det finns även hyreshus. Tunnelbanestationen öppnades 1950.




Vi anlände en dag på sensommaren. I den lokala matvaruaffären inhandlades varsin porter. Därefter togs en kortare promenad bland småhusen. Då vår tid var begränsad begav vi oss snart mot nästa station.

Skogskyrkogården är Sveriges största kyrkogård. Den invigdes 1920 och skapades mellan 1915 och 1940 av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Skogskyrkogården blev 1994 ett världsarv. Tunnelbanestationen öppnades liksom Tallkrogen 1950.

 
Vi promenerade omkring i området och betraktade det vackra landskapet och de olika byggnadsverken.

Nästa stopp: Sandsborg.

onsdag 12 september 2012

Hökarängen och Gubbängen

Hökarängens station öppnades 1950. I huvudsak bebyggdes området med bostäder mellan 1945 och 1955. Från stationen spatserade vi ner till det som skulle likna någon slags centrum. Här fanns en matvaruaffär, MatDax, samt någon slags bijouteriaffär och en Pizzeria. Avsaknaden av någon som helst plats med fullständiga rättigheter gjorde att matvaruaffären fick stå för stationsöl.

Hökarängen

Vi blev inte långvariga kring centrum, och gick norrut. Snart träffade vi på Hökarängsskolans skolgård, där någon slags intressant staty syntes till. Strax efter skolan skymtar Högdalsberget, som verkar mycket lägre än de 40 meter från gångvägen vilka kartan indikerade.

Gubbängen

Härifrån gick vi till Gubbängen, som också invigdes 1950. Omgivningarna är inte helt olika Hökarängen. I centrum fanns en hyfsad Pizzeria med fullständiga rättigheter som nyttjades. Därmed var safarin slut för denna gång. Nästa stopp: Tallkrogen.