tisdag 31 december 2013

Skanstull och Medborgarplatsen

Den 5:e juni 2013.

Uppe i restaurangen med utsikt över hela Stockholm satt vi med varsitt glas champagne. Vyn var magnifik. Solens sista strålar sträckte sig från horisontens kant och strilade in genom de stora fönstren, genom vilket de färgade inredningen i guld. Vi satt där i tysthet, stilla reflekterandes kring vårt äventyr som nu kommit till sitt oundvikliga slut.

Kvällen hade, som annonserat, börjat med uppsamling under uret vid korsningen Götgatan-Ringvägen. Vi blev fem personer, som började vårt utforskande av Skanstull genom att gå ned mot Eriksdalsbadet och Årstaviken.


Årstaviken är en juvel som dagligen beundras av ett stort antal Stockholmare ute på promenader och joggingturer längs dess strandkant. Vi vek av tidigt från denna fina stig, gick under Skanstullsbron och tillbaka upp mot Ringvägen för att hinna ta den obligatoriska ölen. I samband med detta anslöt ytterligare en beundrare av vårt projekt. Vi fortsatte norrut, och vi närmade oss Medborgarplatsen. Helgalunden, som vi snubblade in i, framstår som en oas mitt i myllret på Söder, och är en plats som vi aldrig bevistat tidigare.


Stationerna Skanstull och Medborgarplatsen öppnade som spårvagnsstationer år 1933. Sjutton år senare började istället tunnelbanevagnar att trafikera stationerna, som idag servar 28000 respektive 23000 människor dagligen.


Vi gick ned längs Blekingegatan och fortsatte upp på Götgatan mot Medborgarplatsen, men stannade till vid Studentskrapan och lyfte blicken. Vi beslöt att avsluta kvällen, och vårt äventyr, i skybaren i Skrapans översta våningar.

Så, här sätter vi punkt. Fyra år och drygt femtio expeditioner tog oss till Stockholms ett hundra tunnelbanestationer och deras omgivningar. Genom detta har vi vunnit oändlig kunskap och vördnad för staden vi älskar, men även lärt oss mycket om oss själva. Vad som hägrar för oss nu är omöjligt att sia om, men minns detta; där en resa når sitt slut, har en annan bara börjat.

tisdag 4 juni 2013

Inbjudan till sista SL-safarin

Kära safari-älskare,
onsdagen den 5:e juni 2013 kommer vi att bege oss ut på vår sista SL-safari längs Stockholms tunnelbana. Följ med oss! Vi möts vid Skanstull, under uret utanför Åhlens klockan 19:30.

Missa inte denna historiska expedition!

Varma hälsningar
/SL-safarigänget

tisdag 19 februari 2013

Globen och Gullmarsplan

Globen ligger i Johanneshov och invigdes 1989. Det är världens största sfäriska byggnad. Tunnelbanestationen invigdes 1951 och hette då Slakthuset, senare Isstadion och numera Globen.


I Globen finns plats för ca 16 000 personer.

Vi inledde med en promenad i det centrum som finns intill Globen. Det visade sig att det mesta var stängt. Till slut hittade vi ett sushiställe där vi kunde dricka varsin stationsöl.

Gullmarsplan är ett torg, byggt, liksom stadsdelen Johanneshov, på 40-talet. Stationen är den största i Söderort med runt 36 000 som passerar spärrarna dagligen. Här finns också tvärbana med runt 9000 påstigande varje dag.

Vi promenerade från Globen mot Gullmarsplan och fann på vägen den kinesiska restaurang vi letade efter: Peony. Maten var utmärkt.

Efter maten tog vi en vandring runt Gullmarsplan.

Nästa stopp: Skanstull

måndag 21 januari 2013

Sockenplan och Enskede gård

Denna blaskiga vinterafton reste Safariteamet till Sockenplan. Själva stationen är inget stadsdelsområde utan bara en benämning på en stor rondell som ligger i Enskede. Stationen öppnades 1951 och omges främst utav låghus. Här drog vi på spenderbyxorna och åt på Sockenplans thai, vilket var en dyr historia men trots allt får vi säga att matens kvalitet var representativ för priset.


Sockenplans omgivningar tycks vara besatta av thaimat i allmänhet; ovan syns en usel smartphonebild utav ett thaimatsstånd längs tunnelbanvallarna. Vi blev inte särskilt långvariga kring Sockenplan och började istället gå längs motorvägen mot Enskede Gård. Gamla Enskede har gamla anor som ett "egnahemsområde" och började byggas strax innan 1910-talet. Tanken var att vanliga arbetare här skulle kunna skaffa en villa för samma pris som en liten tvårummare i stan. Idag räknas villaområdet med sin extrema närhet till stadens tullar som exklusivt och centralt trots en lantlig känsla och detta syns tydligt på bostadspriserna.

Enskede gårds T-banestation invigdes samma år som Sockenplan. När vi kom till stationen beskådade vi julpyntning utav några träd och flerfamiljshus innan vi satte oss på en indisk restaurang och sög i oss varsin Kingfisher indisk öl. Nästa stopp - Globen.

Stureby och Svedmyra

Kylan bet friskt i våra kinder när vi lämnade tunnelbanevagnen och steg ut på perrongen i Stureby den trettonde december 2012. Denna enkla station öppnades den första oktober 1953, och beträds nu av cirka 1800 resenärer dagligen. Ja, Lucia-afton i Stureby - hur firas det bäst? Vi vandrade runt i området, som fått sitt namn efter Sten Sture den yngre, och fann snart en pizzeria insprängd i en källarlokal. Över en bit mat och dryck fick vi chans att dela med oss av våra erfarenheter från våra safaris med de lokala förmågorna som bevistade restaurangen, vilket var trevligt.

 Stureby uppfattades av oss alla som ett mysigt område, om än kanske lite väl lugnt. Vi promenerade vidare mot Svedmyra, och fann ett huskomplex under uppbyggnad bredvid den intressant dekorerade stationen. Det är bra att det byggs bostäder, Stockholm behöver det! Vi funderade en stund över stommarnas förmåga att tåla väta och kyla, men var tvungna att släppa det hela då vi inte kom någonstans - det är hopplöst när man inte besitter den kunskap som krävs för att kunna dra några slutsatser. Efter det gick vi tysta under en lång stund.

 Svedmyra tunnelbanestation öppnades den nionde september 1951. Cirka 2700 trafikanter nyttjar stationen var dag. En rolig grej är att stationen faktiskt ligger i Stureby, tro't eller ej!

Nästa stopp: Sockenplan.