söndag 28 november 2010

Gamla stan


Gamla stan är ett område i Stockholm med gamla(!!!) anor. Det är det område i staden där historiens vingslag verkligen känns av - från långt, långt tillbaka. Och då talar jag inte ens om den moderna historiens vingslag: flertalet byggnader i Gamla Stan har kvarlevor från 1400-talet.

Denna majdag var det dags att ta en promenad runt i Gamla Stan och se vad den hade att bjuda på. Från tunnelbanestationens utgång på Lilla Nygatan promenerade vi runt i stråk packade av turister. Efter att ha köpt lite svalkande drycker blev det av att gå igenom tunnelbanestationen och upp på andra sidan, alltså till Riddarholmen. Här finns det en hel del fina byggnader. Här är till exempel Regeringsrättens byggnad, eller om man så vill, Stenbockska palatset. Det är uppfört på 1640-talet och står vid Birger Jarls Torg.




Nu var det dags att besöka innergården på Kungliga Slottet och här flödade turisterna likt amazonas för att titta på vaktavlösningen. Kungliga slottet är uppfört på 1690-talet, och blev en direkt ersättare till den gamla 1200-talsbyggnaden, Slottet Tre Kronor, vilken förstördes i en brand.

Hela teamet började vid det här laget få ett rejält sug efter öl, och vi styrde vår kosa mot Gamla Stans sydöstra del där de flesta krogar och hak ligger. På vägen passerade vi det färgglada Stortorget. Ungefär här ägde Stockholms blodbad rum och det finns en kanonkula inmurad i fasaden mot Skomakargatan som är en minnessymbol för detta.



Ölen kom till slut att inmundigas på SkeppsBar längs Skeppsbron. Den blev en fin avrundning på SL-safarin denna kyliga vårdag. Nästa stopp: T-Centralen.

lördag 27 november 2010

Slussen


Vi tog en dagens öl på Götgatan; det var en Tjeck, och den smakade gott som satan. Därpå besteg vi sluttande Urvädersgränd, och på Mosebacketorg, med näsan mot norr, fann vi en av solstrålar gyldene bro - destination okänd. Försiktigt smygande, nästan trevande steg bar oss däröver, och väl där fann vi en fin krog för de med mycket klöver. Men kylan högg i oss, och var skulle vi gå? Vi sökte solen och dess värme med trånande blickar mot horisonten, och beslöt, med en suck, att avsluta redan då.


Slussens tunnelbanestation invigdes år 1950. Femtio år senare var vi där, en kall majdag, för SL-safarins räkning. Slussen har en speciell plats i var Stockholmares hjärta, varför den planerade renoveringen, som radikalt förändrar dess utseende och möjlighet till utblick mot Gamla stan och vatten, har varit föremål för mycket debatt de senaste åren. I dagsläget verkar ovanstående förslag bli det slutgiltiga.