lördag 20 augusti 2011

Sundbybergs centrum, Vreten och Huvudsta

En småregnig dag i mitten av juni var det dags att besöka Sundbybergs centrum. Kvällen inleddes med japansk mat och öl, därefter en promenad i området.

Sundbyberg är Sveriges till ytan minsta kommun. Den förärades med sina tunnelbanestationer 1985 (även Duvbo ligger i Sundbyberg). Här finns också en pendeltågsstation och ett ganska stort antal busslinjer.

Efter att vi bekantat oss med Sturegatan, Järnvägsgatan och Sundbyberg i övrigt gick vi vidare mot Vretens station. På vägen passerade vi ett ölhak där vi tog oss varsin billig öl.

Vreten har varit ett industriområde men består nu mest av olika kontor. Förutom detta finns (i alfabetisk ordning): ingenting. Därför tog vi den rälsburna farkosten mot Huvudsta.

Väl framme köpte vi varsin folköl i inomhuscentrumet och tog sedan en promenad ner mot vattnet. På vägen passerades ett antal miljonprogramshus och senare några nybyggen.

Vid det här laget var klockan mycket och vi begav oss snart hemåt.

Nästa stopp: Stadshagen.

torsdag 18 augusti 2011

Rissne och Duvbo


En tryckande varm och skön dag i början av Juni spatserade vi ut på Rissne torg. Rissne har anor sedan medeltiden, och den klassiska Rissne gård finns fortfarande kvar. På vikingatiden kallades platsen för Risö. Merparten utav det nuvarande bostadsområdet runt torget och centrum - i min mening relativt angenämt arkitekturellt sett - är dock inte byggt förrän början utav 1980-talet och tunnelbanestationen öppnades 1985.

Strax bredvid tunnelbanan hittade vi det som på engelska kallas för en pizza parlor, och varsin Pizza Marinara fick slinka ned. Barer visade sig vara något svårare att hitta, varför våran öl på denna station blev varsin fake-Guinness (3,5%) från den lokala Hemköpbutiken på torget. Vänligt för plånboken var det iallafall, och ölen kall.

Promenaden och besöket vid Duvbo bjöd inte på några större överraskningar då stationen ligger mycket nära Näckrosen och vi gått i området tidigare. Inte dess mindre räknades det som en obesökt station, vilket var tillräckligt skäl för en öl på en lokal krog innan hemresa stundade.

Hjulsta, Tensta och Rinkeby

Att beskåda Hjulsta koloniträdgård i kvällssol från bron mellan Vadet och Hjulsta torg försatte denna afton era tre musketörer i ett tillstånd av absolut lugn. Sommaren var kommen; kvällen var varm och den prunkande trädgården sju meter under våra fötter lyste behagligt grön.

Hjulsta är ett område i västra Tensta, som år 1975 förärades med tunnelbanestation. Ett litet torg vid uppgången omgärdas utav framför allt hyreshus. Tensta uppfördes som en del av miljonprogrammet. Bebyggelsen är tät, men god planering med grönska mellan huslängorna bidrar till att lyfta intrycket av området - i vart fall under denna del av året. Matta fasader med jordnära färger bidrar även de till att ge stadsdelen ett varmare och gästvänligare intryck än många andra avkommor till miljonprogrammet som vi besökt.

Vi promenerade vidare genom Hjulsta/Tensta mot Tensta tunnelbanestation. Även denna station invigdes år 1975. Stationen har uppgångar till ett större torg, som också innefattar ett köpcentrum och en konsthall. Dessa var dessvärre stängda när vi anlände.

Efter att ha utforskat Tensta per fot tog vi tunnelbanan österut för att avsluta kvällens SL-safari på en uteservering på Rinkebytorget. Rinkeby är i mångas medvetande kanske arketypen för en miljonprogramförort, med många låga, höga och tätt liggande hyreshus och en dominerande andel utlandsfödda invånare. Rinkebytorget är ett öppet torg som omgärdas utav byggnader som hyser butiker och samhällsfunktioner som tandläkare och vårdcentral.

Nästa stopp: Rissne.

tisdag 2 augusti 2011

Solna centrum och Västra skogen

Då dagen gick mot kväll tog vi tunnelbanan mot nästa station i ordningen: Solna centrum. Det mörka bergrummet var kallt och rått, men för varje höjdmeter som rulltrappan förde oss uppåt kände vi hur värmen steg.

Väl uppe fann vi att solen fortfarande lyste och att vädret var lika vackert som för tio minuter sedan. Vi befann oss i Solna centrum, som stod klart 1965. Tunnelbanestationen öppnades dock först 1975. Vi var inte intresserade av att titta i några butiker men vi var intresserade av att äta, vilket vi också gjorde på en kinarestaurang.

Efter den utmärkta måltiden åkte vi vidare mot Västra skogen. Det är ett informellt område som tillhör Huvudsta. Stationen öppnades 1975 och är känd för tunnelbanesystemets längsta rulltrappa - 66 meter lång.

Vi identifierade en skog, oklart om det var den västra. Vi identifierade också ett ölhak där vi avslutade safarin med varsin öl.

Nästa stopp: Hjulsta