torsdag 20 augusti 2009

Alby, Fittja och Masmo: Med hjärtat på rätta stället

Alby betyder med arabiskt uttal "Mitt Hjärta". Ligger det något i det? Vi hoppades ta reda på det. Det var dags för SL-safari nummer två. Dagen till ära hade tillfredsställande väder, vilket skulle göra det något mera uthärdligt att utforska dessa tre beryktade betongdjungler.

Alby station har väldigt färgglad, och i mitt tycke relativt smaklig stationskonst. Sett från den övre stationsuppgången - alltså den som ligger längs Tingsvägen - så fyller klassiska betongfasader horisonten. Iallfall om man tittar österut - västerut syns bland annat Botkyrkabacken, inte illa alls en solig dag!

Efter att ha samlat tankarna gick vi över en bro som korsar Tingsvägen och satte därefter kurs mot Alby centrum. Torget var fyllt utav aktivitet på grund av en pågående frukt-och grönsaksmarknad. Inomhuscentrumet kändes stilrent med sina vitgråa färger men ganska tråkigt; vi köpte ett sexpack folköl på den lokala Vivon och varsin pizza för take-away på pizzerian.

Utanför centrumets södra ända fyller betongkolosser landskapet för det mesta. Trots försök att göra vårt bästa för att kringnavigera dessa och hitta en tillräckligt tilltalande och solig plats att inmundiga pizzorna på, lyckades vi bara halvbra. Det blev en parkbänk på en skolgård.

Därefter bar efter en kort promenad bussen av mot Fittja. Fittja centrum var tyvärr låst; så det blev att gå ner genom höghusområdet direkt. En man blev misstänkt över vårat fotograferande och röt till lite samt undrade vad vi höll på med. Rasca förklarade vårat projekt hastigt och han lugnade ner sig. Trots att jag, likt de flesta miljonprogramsområden i Stockholm, även här finner betongbrutalismen smaklös, måste jag säga att planlösningen känns tilltalande och ger en viss känsla av luftighet. Detta är förmodligen på grund av att området är byggt i en backe, och höghusen dessutom varvade med tvåvåningshus.

Efter inte alltför länge hade vi korsat området och träffade på Albysjön. Ifrån stranden ser man Botkyrkabacken tydligt i kvällssolen, och det är säkert inte alls en så dum plats för en grillkväll. Sen blev det att korsa bron över sagda sjö, som bara har gångbana på ena sidan. Snart närmade vi oss höghusen i Masmo, som är byggda i väldiga längor. Lite närmre Masmos t-banestation finns konstnärliga installationer och en utsiktsplats som gav oss en fin överblick mot de områden som denna andra SL-safari bjudit oss på.

Nästa destination: Vårby gård.

2 kommentarer:

  1. Snubblade in på Er blogg utav en händelse! Det skall bli ett nöje att följa den!

    SvaraRadera
  2. Vilken fin blogg! Ska bli spännande å följa. Men ni missade mångkulturellt centrum i fittja, http://www.mkc.botkyrka.se/ det äger! Å dom har en välkänd veggobuffé.

    SvaraRadera