söndag 16 maj 2010

Midsommarkransen och Liljeholmen

Grunden till som skulle komma att bli Midsommarkransen lades i början av 1900-talet när ett markköp ifrån gamla Hägerstens gård möjliggjorde byggnationen utav flerfamiljshus. Området fick år 1926 fick stadsdelsstatus. Tunnelbanestationen, som bl.a. pryds utav en stor träkrans, invigdes den 5:e april 1964.

Vår exkursion till Midsommarkransen tog plats under en utav vårens första varma dagar. Vi promenerade
ett varv runt hela stadsdelen, som numer hyser drygt 8000 invånare. Byggnaderna i området utgörs främst utav låga flerfamiljshus. Är man intresserad så kan man finna mycket konsthantverk i Midsommarkransen, och kvartersbiografen Tellus som drivs av en ideell kulturförening visar både smalt och brett. Det är ett väldigt mysigt område, där det råder ett behagligt lugn, förmodligen beroende på att ett kommersiellt centrum inte går att finna där.

Efter att ha njutit av livet och solens värmande strålar ett tag i Svandammsparken beslöt vi oss för att röra oss vidare mot Liljeholmen. Även där invigdes tunnelbanestationen den 5:e april 1964. Man har vid Liljeholmstorget nyligen färdigställt ännu ett
shoppingcenter, lika kallt och själlöst som man har kommit att förvänta sig av sådana byggen. Detsamma kan dessvärre sägas om hela Liljeholmens centrum. Sjön Trekanten, ett stenkast därifrån, ger chans till lite själslig ro trots allt. Dessutom hyser den goda kräftor, sägs det.

1 kommentar:

  1. Suverän blogg. Har ni funderat över att göra en Topp 3 motiverade stationer lista... Väntar exalterat på fortsättningen. Good Job!

    SvaraRadera