lördag 31 mars 2012

Läsaromröstning

För lite drygt ett år sedan startades en omröstning angående vad våra läsare tycker om bloggen. Omröstningen avslutades igår den 30 mars. Kort och gott kan vi sammanfatta med att våra läsare -  dessvärre -  uppriktigt verkar äcklas av denna blogg och vad den står för. 17 av 20 läsare ger bloggen bottenbetyg, och 3 av 20 tycker den är läsvärd.


Läsare uppmanas dock till lugn och vi står starka denna sågning till trots - detta bloggprojekt är inte avslutat förrän tidigast då samtliga tunnelbanestationer som numera existerar besökts och dokumenterats.

Safari-teamet önskar Er läsare en god vår och vi hoppas producera sanslösa mängder material de kommande månaderna.

torsdag 29 mars 2012

Kristineberg och Thorildsplan

Mitt i pigga mars månad 2012, som bjudit på vårvärme "rekord-tidigt", styrde vi vår kos mot Kristineberg på Kungsholmen. Ännu hade inte sommartid infunnit sig och vi gick under en djupblå kvällshimmel upp längs Love Almqvists väg. På toppen av backen väntade oss en vacker vy över sundet mot Traneberg. På himlen stod Jupiter och Venus nära varandra, som två vakande vänner.

Stadsdelen Kristineberg hyser drygt fem tusen invånare. Två stationer, Kristineberg och Thorildsplan, är de anslutningar till tunnelbanan som dessa människor bjuds att använda. Båda invigdes år 1952, och sammanlagt passerar  cirka tolv tusen passagerare deras spärrar var dag.

Efter ett kort besök på en restaurang följde vi våra steg tillbaka till Kristinebergs station och vidare på Hjalmar Söderbergs väg, vid sidan av Drottningholmsvägen, till dess att vi nådde Thorildsplan. I den ljumma kvällsluften infann sig en lustfylld och smått kontinental känsla under våra sidospår på de närliggande smågatorna. 

Vi korsade tunnelbanespåret och vandrade upp mot Marieberg och DN-skrapan, sedan vidare mot Fredhäll med utsikt ut mot Essingeöarna. Där stod vi. När vi slutligen tittat oss mätta vandrade vi tillbaka, men stannade till för en avslutande öl på en restaurang vid Rålambsvägen.

Nästa stopp: S:t Eriksplan (Fridhemsplan fångades under en tidigare safari).

tisdag 13 mars 2012

Abrahamsberg, Stora mossen och Alvik

En bit in i mars månad besökte vi tre av de stationer som stod på tur, nämligen Abrahamsberg, Stora mossen och Alvik - alla tre tillhörande Bromma stadsdelsområde.

Abrahamsberg består till största delen av smalhus och har knappt 3000 invånare. Stadsdelen bildades 1938. Namnet kommer från ett 1700-talstorp i området.

Vi tog en liten promenad i området och hittade ett ställe på Gustav III:s väg som serverade en god wok och öl.

Stora mossen har drygt 1500 invånare och består till största delen av villor. Namnet kommer från en gård som byggdes vid en stor mosse på 1700-talet. Stadsdelen fick sitt namn 1934. Här finns också Bromma gymnasium, Stora mossens idrottsplats och ett koloniområde.


Vi tog först en promenad i villaområdet och sedan hittade vi en kinesisk restaurang där vi tog stationens öl. Därefter åkte vi mot Alvik.

I Alvik bor runt 1000 personer. Här finns förutom tunnelbanan även tvärbanan, en bussterminal och ett centrum med diverse butiker. Vi tog stationens öl på en italiensk restaurang.


Nästa stopp: Kristineberg

måndag 5 mars 2012

Åkeshov och Brommaplan

En mild vinterdag tågar safarin vidare längs gröna linjen. De stationer som idag skulle besökas var Åkeshov och Brommaplan.

Stationen Åkeshov öppnades 1952. I biljetthallen står en mycket välkänd skulptur, Non-Violence. Det är oklart om det rör sig om orginalet eller ej.


Utanför stationen fanns Åkeshovs slott. Safari-teamet hade seriösa funderingar på att köpa slottet, vilket säkert inte är ett orealistiskt mål nu när bostadsmarknaden börjar braka och allt. Slottet är ursprungligen ett gods med anor sedan 1600-talet.


Tyvärr fanns det inte så mycket i Åkeshov förutom detta. Bostadslängor, och skogsområden gicks igenom. Vi såg en bowlinghall och ett gym. Det essentiella, d.v.s. ställen där man kan ta sig öl och mat, lyste dock med sin frånvaro varför vi snart lämnade området för att styra kosan mot Brommaplan. Strax innan vi anlände till stationen råkade vi på en till synes skön Kines där ett rejält skrovmål friterat slank ned ihop med ett par öl. Dessvärre var maten medelmåttig och bläckfisken seg som en skosula.

Brommaplans station öppnades även den 1952. Det finns generösa bostadsområden kring centrum, vilket i sig domineras av ett stort 15-våningars bostadshus. Här finns också en bussterminal främst för bussar ut till Mälaröarna, som längst kan man ta sig till Adelsö. Det är en mycket fin ö, ändhållplatsen synes i bild.



Safarin var avslutad för denna gång. Nästa stopp - Abrahamsberg.