måndag 5 mars 2012

Åkeshov och Brommaplan

En mild vinterdag tågar safarin vidare längs gröna linjen. De stationer som idag skulle besökas var Åkeshov och Brommaplan.

Stationen Åkeshov öppnades 1952. I biljetthallen står en mycket välkänd skulptur, Non-Violence. Det är oklart om det rör sig om orginalet eller ej.


Utanför stationen fanns Åkeshovs slott. Safari-teamet hade seriösa funderingar på att köpa slottet, vilket säkert inte är ett orealistiskt mål nu när bostadsmarknaden börjar braka och allt. Slottet är ursprungligen ett gods med anor sedan 1600-talet.


Tyvärr fanns det inte så mycket i Åkeshov förutom detta. Bostadslängor, och skogsområden gicks igenom. Vi såg en bowlinghall och ett gym. Det essentiella, d.v.s. ställen där man kan ta sig öl och mat, lyste dock med sin frånvaro varför vi snart lämnade området för att styra kosan mot Brommaplan. Strax innan vi anlände till stationen råkade vi på en till synes skön Kines där ett rejält skrovmål friterat slank ned ihop med ett par öl. Dessvärre var maten medelmåttig och bläckfisken seg som en skosula.

Brommaplans station öppnades även den 1952. Det finns generösa bostadsområden kring centrum, vilket i sig domineras av ett stort 15-våningars bostadshus. Här finns också en bussterminal främst för bussar ut till Mälaröarna, som längst kan man ta sig till Adelsö. Det är en mycket fin ö, ändhållplatsen synes i bild.



Safarin var avslutad för denna gång. Nästa stopp - Abrahamsberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar