tisdag 15 september 2009

Sätra och Bredäng: Höstskymd safari

Denna septemberkväll avgick safarin ifrån Sätra Centrum. Sätra är ett miljonprogramsområde fyllt med klassiska betongkolosser men även lite lägre flerfamiljshus. Området, som fått sitt namn från det torp som låg i området, var sparsamt bebyggt ända fram till 1965 då bostäder började ta plats.

I stort är området ganska intetsägande. Det inomhuscentrum som huserar en discobar, ICA-butik och ingången till tunnelbanestationen (invigd 1965) kändes varken särskilt tilltalande eller motbjudande.

Tyvärr började det skymma kraftigt, och eftersom vi planerat att besöka Sätrabadet med omnejd på denna safari drog vi nytta av Kohns franska metallvagn för att snabbt åka dit.

Sätrabadet är Stockholms längsta badstrand. På den stora, fina och öppna gräsmattan intill ligger minigolfbana, glass-och-snack-café samt några grillplatser. Något verkligt sevärt, särskilt om vädret är bra, är dock utsikten från det nästan 70 meter höga berget som ligger intill. Bestigning gjordes genom att gå in i skogspartierna bakom grillplatserna och därefter följa en brant gång/ridväg upp till en stor gräsmatta. Därifrån är det enkelt att bestiga toppen och njuta av utsikten:

Det är säkert en ännu trevligare upplevelse när det är lite ljusare, och man har en något gott att tillreda på toppens grillplats. I vilket fall som helst fumlade vi nerför berget i mörkret och satte oss återigen i bilen för att styra kosan mot Bredäng.

Bredäng är också ett miljonprogramsområde. Bostadsbyggandet skedde ungefär samtidigt som det i Sätra. Centrumet domineras av tunnelbanans inträde i det genom två överhängande broar. Det finns ett par matvarubutiker, en videobutik och en bar.

Vi gick ut från centrum, söderut genom en tunnel, där tavlor var "on display". Efter det trängde vi in i bostadsområdet som består av klassiska 8-våningars betongmonster.

Något var iallafall iögonfallande, och det var den konst som stod att finna mellan ett par hus: en märklig installation med röda lysande kottar.

Vid det här laget hade det hunnit bli riktigt mörkt. Som grädde på moset var vi hårt utmattade av den brutala bergsbestigningen och beslutade oss därför att avsluta dagens safari. Nästa stopp: Mälarhöjden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar