tisdag 28 december 2010

Bergshamra, Danderyds Sjukhus och Mörby Centrum

Denna kväll skulle bli något extraordinärt i SL-safarins historia. Röda linjen lider mot sitt slut, och den sista sträckningen åt nordväst avslutas med tre stationer av varierande ansenlighet.

Den första vi gick ut vid är Bergshamra. Bergshamra sägs ha en del historiska sevärdheter längre från centrum, men sådana exkursioner var inte att tänka på på grund av den extrema kylan: det både blåste en hel del och kröp ner mot -20. Vi kunde i alla fall konstatera att centrumet bestod av hus i miljonprogram-stil (de flesta är faktiskt uppförda på 60/70 talet och en del av detta). En julgran prydde torget bredvid konsum.

Kylan var som sagt inte inbjudande och det bar relativt snabbt in på en restaurang i centrum för mat och öl. Såväl pastarätter som friterad bläckfisk var en positiv förvåning och smakade utmärkt.

Därefter tog vi oss till Danderyds Sjukhus. Tunnelbanestationens uppgång går i princip rakt in i sjukhusets entré; detta är troligen ett rent strategiskt val för att inte förvirra patienter samt enklare kunna hålla ställningarna vid krissituationer. Sjukhuset är ett relativt stort akutsjukhus med 530 vårdplatser, och det tjänar även som utbildningssjukhus ihop med KI.

Här fanns det dock inte så mycket mer att göra än att studera éntren, som inte huserade särskilt mycket mer än en reception och blomaffär. Därför bar det snabbt av till ändstationen, Mörby Centrum.

Här möts besökare av ett modernistiskt lattetorg, dock med förhållandevis smala gångar. Centrumet byggdes 1961 och konverterades 16 år senare till inomhuscentrum. Förvånade över att det inte fanns något barliknande som var öppet här, tvingades vi söka oss ut till ett litet sunkhak precis utanför centrumet vid namnet Restaurang Golf. Det bjöds på stor stark som gav skäl för namnet: 0,6 liter.

Det blev alltså platsen på vilken vi firade avslutet av den röda linjen.

Nu är frågan vad som kommer härnäst. På den omröstning som hölls här på sidan vann den gröna linjen (men rösterna tycks ha försvunnit). Dock verkar den blåa linjen vara mera praktisk p.g.a. arbetssituationen för en av våra skribenter så det är troligt att nästa stopp blir Akalla.

Gott nytt år önskar Safari-Teamet!

1 kommentar:

  1. Sjukt hårligt projekt och blogg. Golf är en underbar bar, där värmde jag ofta upp inför utekvällar mina tonår.
    /Jocke från Mörby

    SvaraRadera