tisdag 21 december 2010

Stadion, Tekniska högskolan och Universitetet

Den 19:e december 2010, mitt under rådande rekord-vinter, pälsade vi - de tre musketörerna - på oss och for ut på en expedition av sällan skådat slag. Dess omfattning och ambition hade gjort Amundsen själv imponerad. Den utgick ifrån Stadion.

Stockholms Olympiastadion ("Stadion") byggdes mellan åren 1910 och 1912, då Stockholm var värdstad för det sjätte Olympiska spelen. Tunnelbanestationen Stadion öppnades först 61 år senare, den 30:e september år 1973. Den är allmänt känd som en station som sällan behöver föräras besök, med anledning av att här inte finns något speciellt att se eller besöka. Stadion, det självklara undantaget, är dessvärre stängd för allmänheten.

Vi vandrade raskt vidare i västlig riktning längs Valhallavägen, för att snart nå en plats med en speciell plats i expeditionsmedlemmarnas hjärtan: Kungliga Tekniska högskolan. Här har vi alla, för att bli lite personlig, skrattat, gråtit och slitit våra stackars hårsäckar matta över ett - syntes det då - oändligt antal matematiska och naturvetenskapliga bryderier. Stationen, som invigdes samma dag som station Stadion, passeras dagligen av dryga 25000 individer; många av dem kommer att utgöra hjärnorna bakom Sveriges framtida teknologiska framgångar.

En ordentlig besiktning utav KTHs domäner gjordes naturligtvis. Kölden och vinden bet friskt i våra kinder när vi beundrade AlbaNova uppe på Albano. Expedition fortsatte, även nu till fots, vidare upp längs Roslagsvägen till Stockholms universitet. Härifrån har vi härliga minnen i form av gratis festivaler som bevistats under varma sommarkväller, men ingen studentmässig erfarenhet. Den anknytande tunnelbanestation Universitet invigdes den 12:e januari år 1975.

Expeditionen avslutades med en resa till Östermalmstorg och ett biobesök ("The Social Network", vilken får 7/10 på IMDB). Nästa stopp: Bergshamra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar